Aprilie și-a luat rămas bun cu o notă de iarnă, ba chiar și primele zile din mai, în multe zone din țară ne-au determinat să nu îndosim foarte adânc hainele groase. Ce fac însă plantele în aceste condiții de temperatură?
Primele estimări spun că pomii fructiferi și cele mai sensibile plante ornamentale nu au scăpat nevătămați, cei mai afectați fiind nucii, care în multe zone ale țării au degerat. În apă însă nu ducem lipsă, ploaia de mai sperăm să fie chiar de aur, cum consideră bătrânii, și nu în exces, distrugând culturile din câmp.
Cea mai solicitantă muncă în grădină acum este combaterea buruienilor. Față de culturi însă, în grădinile ornamentale putem utiliza mulci si erbicide care ne ușurează munca, rezultând un ambient plăcut, îngrijit. Pentru combaterea mai eficientă a buruienilor se poate utiliza mulci (scoarță mărunțită), oferind aspect îngrijit grădinii și totodată având rolul de rezervare a umidității în jurul plantelor. Ba mai mult, putem opta pentru diferite culori la achiziționarea mulciului, care ne permite realizarea unei arhitecturi personalizate în grădină – de altfel un program drăguț de hobby împreună cu membrii familiei.
Tunderea gazonului este o sarcină aproape zilnică (2 sau 3 tunderi pe săptămână în funcţie de vreme) în această perioadă, altfel vom pierde repede atmosfera și estetica caracteristică parcurilor englezești.
Să nu uităm însă de pomii fructiferi și de arbuștii ornamentali care la fel, în jurul trunchiului trebuie săpaţi acum pentru aerarea solului, pentru o recoltă echilibrată și sănătoasă.
Atenţie la omida Buxuxului (cimişir), dacă nu se fac tratamente din 12 în 12 zile cu substanţe specifice, se pot pierde definitiv tufele respective, sau gardurile vii realizate din această specie.
Dacă aveți întrebări legate de grădină, doriți să vă consultați cu specialiștii nostri, sau visați la un peisaj pe care doriți să-l realizați în anturajul dumneavoastră, contactați-ne la numerele de telefon 0372-749.475 sau 0731-808.300.
Nu uitați: Plantăm armonie.
Cu drag, Echipa Gardenline