Gardenline - Plantăm armonie

Home - title»Noutăți»Un lac din Cluj cere ajutor. Noi avem soluția!

Un lac din Cluj cere ajutor. Noi avem soluția!

Lacul de la Iulius Mall din Cluj-Napoca nu mai este alimentat cu apă curată, iar conform citynews.ro autorităţile clujene nici nu au în plan să efectueze lucrări de curățenie și întreținere pe lac în viitorul apropiat, deoarece ei susțin că în lipsa alimentării cu apă curată, murdăria s-ar instala din nou – a relatat recent portalul de știri.

Un lac din Cluj cere ajutor. Noi avem soluția!

Lacul din Gheorgheni (sursa foto: citynews.ro) era alimentat în permanenţă cu apă curată din Canalul Morii și din izvoare paralele în trecut, dar acest proces s-a oprit imediat după construcţiile din zonă, iar lacul se transformă încet într-un focar de infecție.

Viitorilor locuitori ai ansamblului rezidențial  din zonă li se promite pe lângă confortul din apartamentele de lux o priveliște minunată cu lacuri, aer curat și sănătos. Asta, doar dacă se rezolvă problema curățării lacurilor. Momentan însă invazia de țânțari și mirosul caracteristic al apelor stătute domină zona.

Specialistul Alexandra Răducanu, inginer peisagist din Echipa Gardenline cunoaște însă soluții naturale pentru rezolvarea problemei. Există soluții naturale bazate pe biofiltre care au efect pe termen lung - ne-a dezvăluit Răducanu, adăugând că într-adevăr aceste soluții sunt costisitoare, implicând specialiști din mai multe domenii profesionale, dar datorită impactului imediat și a stabilității în timp sunt de fapt singurele soluții costeficiente. Un asemenea proiect se poate realiza prin implicarea mai multor instituții și a autorităților locale.

”În asemenea cazuri există două soluții de reinstalare a ecosistemului natural, care ar rezolva problema curățării naturale a lacului: una ar fi popularea lacului cu o specie de crap fitofag, ceea ce s-a adaptat și în cazul lacului din Parcul Central din Cluj. Cealaltă soluție este cea vegetală, prin plantarea speciilor de plante care oxigenează apa asigurând în mod automat curățarea lacului. Ambele soluții necesită evaluarea exactă bazată pe analize prelevate de la fața locului, realizarea unui proiect complex de implementare și întreținere: populațiile de pești și plante trebuind a fi ținute sub control. Se recomandă consultanța cu specialiști.”

Un lac din Cluj cere ajutor. Noi avem soluția!

Iată și câteva exemple de lacuri și iazuri naturale în mediul construit, din lumea largă: Click aici.

”Includerea conceptului de natural pond se folosește tot mai frecvent în proiectarea construcțiilor noi, unde există cerere și pentru iazuri. Este varianta cea mai agreată datorită soluțiilor naturale, unde plantele și animalele preiau serviciile de curățenie, asigurând adesea o calitate chiar potabilă a apei”  – a mai adăugat inginerul peisagist.

(Imaginile folosite în articol sunt cu titlu informativ, având sursa pe Pinterest și Youtube.)

Plantăm armonie