Gardenline - Plantăm armonie

Home - title»Noutăți»Fertilizare pur organică sau combinată?

Fertilizare pur organică sau combinată?

Se știe din moși strămoși că un pic de cenușă, un pic de gunoi de grajd, un pic de urină, un pic de paie și fân, un pic de gunoi de bucătărie nu strică în grădina cu legume. În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre fertilizarea organică înainte de sosirea primăverii, fie prin compost și turbă, fie prin alte materiale și procedee redescoperite.

Fertilizare pur organică sau combinată?


Cu grijă însă: nu toate tipurile de sol se tratează la fel! Și mai ales grădinile urbane de plăcere, cu vegetație specifică, necesită profesionalism.

În cele ce urmează, am adunat o listă cu îngrășămintele organice cele mai frecvente și efectul lor asupra solului.

Gunoi de grajd: acționează și asupra microorganismelor din sol, crește cantitatea și abundența plantelor.

Fecale de păsări: are efect foarte intens, obligatoriu se amestecă cu turbă sau paie și se administrează sub control.

Cenușa: este naturală și ușor de obținut, iar atunci când este folosită corect poate modifica usor pH-ul solului, prin reducerea acidității. Efectul asupra solului: ușor alcalinizează, îl îmbogățește cu minerale.

Îngrășământ verde: anumite plante (precum mazărea, spanacul, phacelia, muștar alb, trifoi, hrișcă etc) prin pura lor prezență îmbogățesc solul, sintetizând nutrienți din sol pe care alte plante nu au capacitatea să realizeze.

Turba îmbunătățește structura solului și hrănește plantele, având capacitatea de a menține umezeala chiar și o săptămână.

Compost de grădină: produsul unui proces îndelungat în grădină, care dacă a fost făcut a la carte, îmbogățește întreaga grădină la modul bland.

De reținut!

Fertilizare organică: aceste materiale au nevoie de cel puțin 3-4 săptămâni pentru a putea fi accesibile pentru plante, adică acestea să poată absorbi nutrienții.

Fertilizare chimică: fertilizanții chimici dați în doza optimă și la momentul oportun nu se acumulează în plantă și nu afectează pânza freatică.

Tendințele moderne de stil de viață ne îndeamnă spre un mod de viață cât mai conștient, cât mai ecologic și mai mediuprotector. Mulți se cred apostolii acestei tendințe însă nu toți au documentația și pregătirea necesară ca să fie adevărați ambasadori ai modului de viață ecologic: responsabili și în posesia cunoștințelor subiectelor referitoare la un circuit sănătos al naturii.

Fertilizare pur organică sau combinată?

Prea puțini dintre noi știu că și modul de viață mediuprotector necesită pregătire (sau cel puțin documentare adecvată), deseori crezând că facem bine, de fapt aducem dezechilibru în sistemul ecologic - la scară mai mică sau mai mare.

De aceea vă îndemnăm să cereți sfatul și ajutorul profesioniștilor cțnd vine vorba de grădină.

Echipa Gardenline vă stă la dispoziție cu drag în toate anotimpurile.

Nu uitați: plantăm armonie.