Gardenline - Plantăm armonie

Home - title»Noutăți»Mesajul lui Cireșar: rezervați-vă timp liber!

Mesajul lui Cireșar: rezervați-vă timp liber!

Am ajuns și la cea mai iubită lună a anului, iunie, care debutează cu ziua copilului și cu asta începe vara calendaristică, aducând vacanța, fructe proaspete și vremea bună.

Mesajul lui Cireșar: rezervați-vă timp liber!

Denumirea lunii iunie vine din latinescul Iunius, de la zeiţa Iuno, soţia lui Jupiter şi ocrotitoarea femeilor măritate. În denumirea populară iunie este Cireșarul: luna în care se coc cireşele. Asta, dacă grindina și înghețurile din ultima săptămână nu au compromis recolta.

Ce vor plantele de la noi în luna lui Cireșar?

Apă de ploaie. Este vremea sistematizării apelor pluviale: pe deoparte să asigurăm scurgerea apei excesive pentru ocrotirea grădinii de eventuale inundații, totodată este necesar să colectăm cât mai multă apă de ploaie pentru săptămânile de vară, aceasta conținând exact formula chimică optimă pentru udarea plantelor vara. Preventiv se curăță jgheaburile, țevile de scurgere și accesul în butoaiele sau containerele special amenajate pentru colectarea apelor pluviale.

Mesajul lui Cireșar: rezervați-vă timp liber!

Încă puteți semăna condurași, în special cu scopul de decora grădina peste vară și toamnă și Atenție: pentru a direcționa afidele! Dăunătorii plantelor adoră condurașii, de aceea, cultivându-le în compania pomilor, viței de vie, florilor și arbuștilor ornamentali, ele nu vor ataca pe acestea. Pe lângă aceste beneficii, condurașii ameliorează structura solului, îmbogațindu-l cu azot, amplasarea lor peste zona de compost aducând multiple beneficii.

 Puțini știu că aceste plante sunt integral comestibile: frunzele, ușor picante și florile pot fi folosite în diverse salate sau în patiserie, iar semințele verzi se pot mura, înlocuind cu succes caperele.

Iată lista celor mai importante lucrări din iunie:

  • Mulciuirea solului este o necesitate absolută acum, având grijă la grosimea optimă în funcție de cantitățile de ploi căzute.
  • Îndepărtarea florilor uscate de pe plantele ce au înflorit primăvara, pentru ca toată hrana să fie utilizată pentru creşterea vigorii plantelor.  Acum este vremea să scoatem bulbii de flori și să le punem deoparte până în toamnă într-un loc uscat, umbrit și răcoros.
  • Tunderea gazonului cel puţin o data pe săptămână
  • Fertilizarea gazonului cu un fertilizant bogat în azot
  • Erbicidarea selectivă a gazonului pentru îndepărtarea trifoiului şi a speciilor care se înmulţesc prin papus (de exemplu păpădia)
  • Tratamente fitosanitare antifungice şi antibacteriene atât la gazon (datorită episoadelor ploaie-căldură, şansele îmbolnăvirii plantelor sunt mari), cât şi la trandafiri
  • Spălarea teraselor, aleilor dalate pentru împiedicarea instalării algelor
  • Cea mai importantă operaţie ce necesită perseverenţă de acum înainte: îndepărtarea buruienilor, plivirea

Este la îndemână să spunem ca avem atâtea de făcut în grădină în această lună sau în casă, la birou sau la șantierul de lucru, pe motivul că lista treburilor este fără sfârșit. Însă arta grădinăritului stă tocmai în timpul acordat visării.

Pregătiți-vă așadar o cană de ceai sau un pahar de răcoritoare, găsiți-vă un colțișor însorit în grădină și petreceți-vă timpul făcând dulcele nimic, asezonat cu puțină visare și ascultare a vocilor din natură.

Nu uitați: grădinile există pentru a da viață, pentru a ne încărca cu energie și armonie!

Dacă aveți întrebări legate de grădină, doriți să vă consultați cu specialiștii nostri, sau visați la un peisaj pe care doriți să-l realizați în anturajul dumneavoastră, contactați-ne la numerele de telefon 0372-749.475 sau 0731-808.300.

Cu drag, Echipa Gardenline