Trendul evenimentelor verzi câștigă teren tot mai mult și la noi în țară, iar crăciunul verde este o ocazie minunată pentru a exersa atitudinea ecologică. Vă arătăm cum.
Tradiția creștină a adunat la un loc un număr însemnat de plante purtătoare de simboluri în perioada sărbătorilor de iarnă, în special a crăciunului. Bradul îmbrăcat festiv și astfel devenit pom de crăciun a fost precedat în timpurile vechi de rozmarin, iar lavanda își aducea ultimele flori în ajunul crăciunului în regiunile mediteraneene: ambele având rolul de a alunga intențiile, spiritele și acțiunile rele, nocive din jurul celor care își împodobeau casa cu aceste tufe aromatice. Sunt considerate plante ocrotitoare și astăzi, cunoscându-și renașterea în culturile moderne.
Să parcurgem împreună cele mai îndrăgite plante de crăciun, ca să vă puteți alege ornamentul perfect pentru acest sezon. Culorile sunt aproape întotdeauna roșu cu verde, însă există și plante care aduc culoarea albă în sărbătoare.
Bradul de crăciun, împodobit cu mere roșii și aurii simbolizează pomul din rai, originea umanității. Mulțumită grijii pentru mediul înconjurător tot mai mulți aleg să nu țină bradul împodobit în locuință, în loc de acesta să-și aleagă un arbore viu, pe care să-l planteze apoi în grădină sau să-l doneze după sărbători unei instituții cu spațiu verde. Este o atitudine ecologică, însă e bine de știut că dacă aveți în plan achiziționarea unui brad viu, groapa trebuie săpată înainte de îngheț, iar arborele să fie plantat cu pământul propriu. O recomandare: dacă tot săpați prin grădină, plantați orice bulb ce aveți la îndemână, este perioada cea mai bună pentru alegerea naturală a bulbilor sănătoși!
Mult îndrăgita crăciuniță (Euphorbia pulcherrima) este originară din Mexic. Pentru a-și păstra frunzele roșii mult timp este nevoie să stea cel putin 10-14 ore pe zi în semiîntuneric (ferit de lumina naturală) și la temperatură constantă. Nu-i place frigul, își pierde frunzele. După înflorire (flori minuscule albe - aurii în mijlocul frunzelor roșii de deasupra) trebuie tăiată la 15-20 cm și udată moderat până în primăvară.
Ilicele (Ilex aquifollium) înseamnă renașterea continuă a naturii și speranța. În combinație cu iedera aduce pacea și armonia în casă. Se spune că era planta sacră a zeului Saturn, la festivalul roman Saturnalia romanii își dăruiau coronițe de ilice pentru decorare. Ilicele este un arbust cu frunzele mari și late, în formă de stea, frunzele ei colorându-se în luna decembrie în roșu ori în galben, roz sau crem. Această culoare se menține până în primăvară, fiind o decorație vie, naturală, minunată în grădină.
Cactusul de crăciun (Schlumbergera).
Este o plantă foarte îndrăgită, cea mai mare dorință a ei fiind să nu fie mutată, nici măcar ghiveciul în care este plantat să nu fie răsucit! Înflorește doar acum, în preajma crăciunului, dar „brațele” ei verzi împodobesc locuința pe tot parcursul anului. Nu-i place căldura prea mare și nici să fie udată, dar aerul din jurul ei nu trebuie să fie uscat. Cel mai important lucru de reținut: să nu fie deranjat! Atunci poate trăi chiar 20 - 30 de ani.
Trandafirul crăciunului (Helleborus niger) este una dintre plantele de crăciun care are flori albe, nu roșii.
Este o plantă ocrotită, originară din regiunile montane de la altitudinea de 1900 de metri. Habitatul ei natural sunt Alpii, iar florile ei albe înfloresc din decembrie până în primăvară.
Se spune că un mic păstoraș auzise de nașterea Pruncului Isus și voia să-i facă un cadou, dar era foarte sărac . Văzând darurile aduse de alții, se apuca de plâns, iar îngerii i-au transformat lacrimile în aceste minunate flori albe, ce simbolizează modestia și iubirea pură, necondiționată.
La decorarea casei să nu uităm nici dafinul (Laurus): simbolul apărării și al respectului, iedera (Hedera) ce simbolizează dragostea și feminitatea, precum și vâscul (Viscum album) aducător de noroc, plante de asemenea caracteristice perioadei sărbătorilor de iarnă. De asemenea să folosim cu mult curaj crengi, conuri de brad, boabe decorative din natură, fân, paie, pănușă, nuci, mere, felii de crengi și flori uscate de lavandă. Să fim creativi ocrotind natura!