Gardenline - Plantăm armonie

Home - title»Noutăți»Plante de interior - purificatoare de aer

Plante de interior - purificatoare de aer

Cu cât înaintăm în iarna care ne bate la ușă, se răresc sarcinile din grădină și intră pe scenă importanța prezenței plantelor în interiorul clădirilor. Am adunat câteva date interesante despre spațiile închise care subliniază necesitatea de a întreține plante de interior.

Este bine cunoscut faptul că plantele convertesc bioxidul de carbon în oxigen. Câteva plante de cameră în oficiu sau locuința dumneavoastră, pe lângă aspectul estetic care îl oferă unui interior, vor îmbunătăți calitatea aerului. Acest fapt este confirmat de un studiu efectuat de NASA.

NASA susține că unele plante de cameră purifică și filtrează aerul de particule nocive pentru sănătate, printre care se numără: formaldehida, benzenul și tricloretilena. NASA recomandă în jur de 15 plante de interior care au o capacitate sporită de purificare a aerului.

Suprafaţa frunzei influenţează rata de purificare a aerului de către plante. Recomandarea numărului de plante pe camera se bazează pe valoarea medie a poluării aerului din clădiri/încăperi, ce au fost calculate în urma unor teste realizate de către Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului (EPA). EPA a monitorizat calitatea aerului interior în spitale, case de îngrijire și clădiri de birouri de mai mulți ani și a publicat concluziile lor. (Aceste date pot fi găsite într-un raport EPA privind calitatea aerului interior în cladirile publice : Vol. I și II , August 1988, EPA / 00 / 6-88 / 009ab).

Materialele toxice care ne înconjoară

Formaldehida este prezentă practic în orice încăpere. Una din sursele de poluare este mobila confecționată din plăci aglomerate, fabricate din rumeguș de lemn (PAL, melamină). Pe lângă acesta formaldehida se regăsește și în produse de hârtie prelucrate chimic. Majoritatea detergenților de uz casnic și a adezivilor folosiți la construcția încăperilor la fel conțin formaldehidă.

Cum acționează formaldehida asupra sănătății: irită țesuturile mucoase a ochilor, nasului și a gâtului. Aceasta la fel este reactivă cu proteninele umane și poate provoca dermatite ale pielii. Cel mai răspândit sindrom la expunere excesivă cu formaldehida se manifesta prin iritarea ochilor și dureri de cap, iar în cazuri mai serioase poate provoaca astm.

Benzenul este un solvent foarte bun care se folosește la confecționarea multor obiecte de uz casnic, de care ne folosim zi de zi. Benzenul se foloseste la confecționarea plasticului, cauciucului, vopselei, detergenților si produselor farmaceutice. Benzenul irită puternic pielea și ochii, are efect toxic și mutagen pe bacterii. La numeroase contacte cu pielea provoacă deshidratare, inflamare și dermatite. Inhalarea unei cantități mari de benzen poate provoca dureri de cap, amețeli, slăbiciune, euforie, dăunând ficatului și rinichilor, în cantități mari provoacă bătăi aritmice ale inimii, paralizie sau pierderea cunoștinței. Expunerea permanentă sau cronică, chiar la cantități mici de beznen poate provoca dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, nervozitate, dereglări psihologice, boli ale sistemului vascular și a sângelui cum sunt anemia și boli ale măduvei osoase.

Ce fel de plante ne pot ajuta?

Inevitabil apare întrebarea: cam câte plante sunt necesare pentru a purifica aerul dintr-o cameră, apartament sau oficiu? Studiile recomandă de a avea o plantă cu un frunziș (coroană) de 15 cm la fiecare 9 metri pătrați de suprafață. Alte studii stipulează că numărul de plante se calculează per persoana, în jur de 3-5 plante per persoană în cazul spațiilor mari cum ar fi oficiile.

Speciile de plante recomandate sunt prezentate în galerie, acestea pot fi ușor procurate la noi în magazinele specializate de flori de import. Pentru sfaturi legate de întreținerea lor vă stăm la dispoziție cu drag.

Echipa Gardenline